Vuk Mandušić, samuraji i menadžeri

Prema učenju moje samurajske škole, možete pobijediti s dugim oružjem, a možete pobijediti i s kratkim oružjem. Ukratko, put Ichi škole je duh pobjede, bez obzira na oružje i bez obzira na njegovu veličinu.” – Miyamoto Musashi

 

 

Značenje: u današnje vrijeme ima jako puno popularnih metodologija koje se primijenjuju kako bi se optimizirali procesi u proizvodnji, logistici isl. Primjeri tih metoda i tehnika su sljedeći: Six sigma, Lean, Kaizen, 20 ključeva, TQM… Međutim, nije bitno koju metodologiju koristite ako je ona uspješna. Samo treba biti dosljedan u provođenju kroz cijelu organizaciju i sve procese. Tu metodu i kulturu rada treba utkati u svaku stanicu vaše organizacije, tako da se priča tim jezikom i da ako se hvalite govorite kroz taj jezik, i ako se žalite govorite kroz istu terminologiju. Ta metoda postaje dio vaše DNK i svi novi članovi timova moraju biti inicirani u takav način rada i razmišljanja.

Neke kompanije su to shvatile i prije ovih metodologija koje su postale tako “in”, i postigle svoj specifičan način života, jezika, šaljenja, kritiziranja – jednom riječju postigle su kulturu poduzeća. Kada ta kultura postane dio vaše DNK ona se prenosi dalje na nove zaposlenike. Poznati su slučajevi u kompanijama kao što je Hewlett & Pacard gdje se godinama nakon što osnivači Bill Hewlett i David Packard više nisu radili u HP-u, prepričavalo i govorilo: Dave bi to učinio ovako ili Bill bi to učinio onako. To je kultura i to je identitet, bez obzirs da li ste ga postigli na ovaj ili onaj način, kroz neku fancy metodologiju ili inuitivno. Dakle, nemojte se zamarati s tim koju od metodologija ili tehnika izabrati. Uzmite jednu i živite je u vašem poduzeću od svakog radnika u skladištu ili na traci pa do generalnog direktora. Bitno je da tu metodu, taj alat ili oruđe iskoristite za pobjedu i za uspjeh. I to se traži! Pjesnik je to izrazio na ovaj način: “U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita.”

Komentiraj