Digitalna strategija

Digitalizacija Procesa + Napredne Digitalne Strategije = Transformacija Supply Chain-a za Bolje Poslovanje

Da li imate izazove slične ovima:

  • Zaostaci u knjiženju materijala – materijali koji su instalirani i potrošeni, ali nisu knjiženi na vrijeme
  • Zagubljeni inventar (nedostatak zaliha) – materijali koje u vašim financijama vidite kao zalihe na određenoj lokaciji, ali tamo fizički nisu prisutni
  • Višak narudžbe, višak zaliha – naručene, ali ne i potrošene zalihe, zbog nedostatka podataka o zalihama za potrošnju, razine zaliha itd.

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, brza prilagodba i učinkovito upravljanje procesima ključno je za postizanje konkurentske prednosti. Međutim, ako me pitate što je još gore od lošeg i neučinkovitog procesa, odgovor je digitalizirani loš i neučinkovit proces!

Kroz projekte “Track & Trace” i “Digitalna Strategija”, usmjerili smo se na implementaciju digitalizacije procesa i razvoj naprednih digitalnih strategija kako bi optimizirali operacije u lancu opskrbe. 

LOGIKO TIM

Korak prema Budućnosti: Digitalizacija Procesa

Track & Trace Projekt:

Evo nekoliko ključnih aspekata kako implementacija digitalnih alata i sustava te općenito digitalizacija procesa može doprinijeti smanjenju troškova:

1. Povećana Transparentnost:

Implementacija sustava Track & Trace omogućuje stvarno vrijeme praćenja svake faze proizvodnje i distribucijskog lanca. Povećana transparentnost smanjuje rizik od gubitka i oštećenja proizvoda te olakšava brže reagiranje na iznimne situacije. Kroz točno praćenje, tvrtke mogu identificirati i riješiti probleme prije nego što postanu ozbiljni, što smanjuje operativne troškove.

2. Smanjenje Gubitaka i Krađa:

Praćenje proizvoda od izvora do odredišta sprječava gubitke i krađe u lancu opskrbe. Ako se proizvod izgubi ili ukrade, sustav Track & Trace omogućuje brzu lokalizaciju i vraćanje izgubljenih ili ukradenih roba. Smanjenje gubitaka direktno utječe na smanjenje ukupnih troškova proizvodnje i distribucije.

3. Optimizacija Inventara:

Precizno praćenje zaliha omogućuje tvrtkama da bolje upravljaju svojim inventarom. Sustavi Track & Trace pružaju stvarno vrijeme informacija o stanju zaliha, što pomaže u izbjegavanju prekomjerne zalihe ili nestašice. Optimizacija inventara smanjuje potrebu za skladištenjem velikih količina proizvoda i povezanih troškova skladištenja.

4. Brza Reakcija na Probleme:

Praćenje u stvarnom vremenu omogućuje brzu reakciju na nepravilnosti u lancu opskrbe, poput kašnjenja u isporuci ili kvalitetskih problema. Brza reakcija na takve probleme može spriječiti daljnje gubitke i izbjegavanje dodatnih troškova koji bi mogli proizaći iz problema u procesima.

5. Smanjenje Troškova Rukovanja:

Sustavi Track & Trace često uključuju automatizirane procese koji smanjuju potrebu za ručnim rukovanjem proizvodima. Automatizacija smanjuje rizik od ljudskih pogrešaka, povećava učinkovitost i smanjuje troškove rukovanja i manipulacije proizvodima unutar lanca opskrbe.

CASE STUDY projekta "Track & Trace": 

U sklopu ovog projekta, fokusirali smo se na snimanje i analizu procesa u lancu opskrbe. Cilj je bio stvoriti digitalnu platformu za praćenje opreme od izvora do odredišta i natrag. Digitalizacija omogućuje stvarno vrijeme praćenja, smanjenje gubitaka, te optimizaciju protoka materijala. Sustavi za praćenje (eng. "Track & Trace") u lancu opskrbe imaju značajan utjecaj na smanjenje troškova na više načina. 

Kako bi se definirale kritične točke logističkih procesa koji uzrokuju ove izazove, dogovorena je i provedena početna, savjetodavna faza ovog projekta. Bilo je potrebno analizirati trenutni postav skladišne i distribucijske mreže, upravljanje zalihama i procese vidljivosti zaliha, uz sugestiju novog i poboljšanog dizajna logistike.

Savjetodavna faza projekta uključivala je sljedeće aktivnosti:
1.	Analiza trenutnog izgleda skladišta (upravljanje zalihama, procesi vidljivosti zaliha) i distribucijska mreža s procesima
2.	Određivanje i projektiranje novih procesa (vidljivost, sljedivost, trošak)
3.	Identificiranje tehnologije postavljanja skladišta i distribucijske mreže u stvarnom vremenu
4.	Prijedlog implementacije adekvatne tehnologije i procesa kroz sve lokacije i distribucijske mreže s naglaskom na povratnu logistiku materijala i E2E ("End-to-end") upravljanje 
5.	Prijedlog integracije s postojećim sustavima i aplikacijama

Sve su aktivnosti izvršene s ciljem povećanja učinkovitosti u logističkim procesima, točnosti zaliha, praćenja otpreme i praćenja terenske imovine i pružanja izvješćivanja.

Procesi koji su analizirani tijekom faze savjetovanja bili su:
1.	Ulaz opreme
2.	Označavanje
3.	Izlaz opreme
4.	Prijenos opreme
5.	Potvrda upisa opreme u mjesto odredišta
6.	Alarmi za kretanje fizičke imovine/opreme
7.	Povrat opreme u skladište 
8.	Označavanje postojeće (naslijeđene) opreme na web-lokaciji/lokaciji
9.	Stanje zaliha i procesi povezani sa zalihama s otkrivanjem lokacije skladišta

Rezultati projekta:
1.	AS-IS analiza trenutnih procesa
2.	TO-BE projektirani novi digitalizirani procesi
3.	Preporuka za podršku tehnologiji
4.	Preporuka za poboljšanja postojećih sustava

Digitalne Strategije za Proizvodnju i Razvoj

Digitalizacija procesa i razvoj digitalnih strategija ključni su za optimizaciju supply chain-a u modernom poslovanju. Kroz moje projekte, vidio sam direktni utjecaj na operativnu učinkovitost i sposobnost tvrtke da brže reagira na promjene. 

Digitalna transformacija nije samo tehnološki napredak, već i ključ za postizanje dugoročne održivosti i uspjeha na tržištu.

DIGITALNA STRATEGIJA ZA RAZVOJ I DIZAJN

Ivančica je 2023. godine u sklopu projekta digitalne strategije pristupila optimizaciji složenih procesa (kao što je proces razvoja i dizajna proizvoda).  

Zahvaljujući Antoniovoj sistematičnosti i analitičkom pristupu uspjeli smo vrlo složene procese razložiti u jednostavne odluke. Njegovo poznavanje poslovnih procesa i SAP-a te jednostavan zajedno s dosljednim pristupom bilo je osvježavajuće iskustvo. Antonio nije ostavio “niti jedan kamen ne prevrnut” kako bi osigurao da su sve varijante uzete u obzir. 

Vrlo je koordinirano upravljao … projektom te bih istaknuo organiziranost, znanje i strpljenje kao ključan faktor u postizanju željenih rješenja. Kolegica iz tima ga je opisala kao osobu “punu znanja organiziranu i dosljednu, ali prije svega strpljivu”.

Ivančica kao kompanija je koristila usluge mnogih konzultanata, ali moram priznati da mi je do sada Mazars/Logiko ekipa bila “najpitkija” što se tiče kvalitete, pristupa i komunikacije – svaka čast!

Siniša Zver
CEO 
Ivančica
CASE STUDY projekta "Digitalne Strategije": 

Ovaj projekt usredotočio se na snimanje procesa proizvodnje i razvoja kako bi se identificirali ključni elementi koji se mogu digitalizirati. Cilj je bio stvoriti digitalnu strategiju koja podržava inovacije, povećava učinkovitost i olakšava prilagodbu promjenama.

Optimizacija Proizvodnje - Digitalizacija procesa proizvodnje omogućuje bolje planiranje, praćenje performansi, te brže prilagodbe promjenama u potražnji ili proizvodnim uvjetima.

Upravljanje Razvojem - Integracija digitalnih alata u procese razvoja ubrzava protok informacija, potiče suradnju timova, te smanjuje vrijeme do lansiranja novih proizvoda na tržište.

Prednosti Digitalizacije u Supply Chain-u:
- Efikasnost i Smanjenje Troškova - Digitalizacija procesa u lancu opskrbe smanjuje vrijeme provedeno u procesima, smanjuje pogreške i optimizira korištenje resursa, što rezultira smanjenjem operativnih troškova.
- Povećanje Fleksibilnosti – Digitalne strategije pružaju fleksibilnost u prilagodbi promjenama tržišta ili poslovnim zahtjevima, omogućavajući tvrtkama brži odgovor na dinamično okruženje.
- Poboljšana Kvaliteta i Transparentnost - Praćenje i kontrola u stvarnom vremenu poboljšavaju kvalitetu proizvoda, dok digitalna transparentnost pridonosi povjerenju klijenata i partnera.
- Upravljanje složenošću proizvoda - Svaki proces pa tako i proces razvoja ima svoj kapacitet. Jedan od izazova je bio i kako odrediti kapacitet razvoja novih proizvoda. Model složenosti proizvoda je algoritam sa skupom kriterija koji nam unaprijed govori koji je nivo složenosti proizvoda prije nego što krenemo u proizvodnju i daje odgovor na pitanje o prioritetima razvoja.

Nazovite konzultanta i riješite nedoumice, probleme i izazove ODMAH! Na tel. +385 91 222 0123 ili na mail: info@logiko.hr. Ugodan nastavak dana!

LOGIKO TIM