Izrada supply chain strategije

Definiranje strategije lanca opskrbe počevši od detaljne, funkcionalno specifične analize budućih očekivanja i trenutnih ograničenja ne samo da je prekompleksno i dugotrajno, već nosi i rizik gubitka pogleda na cjelokupnu stratešku ambiciju lanca opskrbe.

Kao rezultat toga, direktori lanca opskrbe često se suočavaju s izazovom prevođenja vizija i ciljeva u razumljive, lako komunicirane integrirane prioritete.

Ključni elementi strategije lanca opskrbe:

  • Trenutno stanje lanca opskrbe
  • Buduće mogućnosti
  • Odstupanja između trenutnog i budućeg stanja
  • Prioritetne aktivnosti i inicijative

LOGIKO predlaže korištenje discipliniranog okvira za suradnju s ključnim dionicima lanca opskrbe o strategiji, prioritetima i međuovisnostima. Matrica lanca opskrbe je okvir koji pomaže u razvoju strategije za lanac opskrbe E2E (od početka do kraja). 

LOGIKO TIM

01. Određivanje Opsega

Početna faza određivanja opsega strategije zahtijeva pristup odozgo prema dolje kako bi se razumjelo unutarnje i vanjsko okruženje lanca opskrbe sada i u budućnosti. Ključni fokus je stjecanje sveobuhvatnog pregleda sposobnosti lanca opskrbe od početka do kraja, umjesto dubinskog analiziranja pojedinosti. Matrica lanca opskrbe je Gartnerov alat (koji smo u Logiku unaprijedili i prilagodili) u obliku praznog platna koje organizacije mogu koristiti za mapiranje svojih trenutnih sposobnosti lanca opskrbe i planiranje njihovog budućeg, željenog stanja lanca opskrbe.

02. Planiranje

Strateško planiranje lanca opskrbe mora uključivati razmatranje i razvoj niza sposobnosti i resursa, uključujući organizaciju, procese, vještine, podatke i tehnologiju.

Matrica lanca opskrbe je jednostavan, ali moćan alat, višedimenzionalni prikaz sposobnosti lanca opskrbe od početka do kraja, kombiniran s ključnim aspektima agilnosti.

03. Izvršenje

Realizacija strategije zahtijeva postizanje suglasnosti među različitim voditeljima funkcionalnih područja lanca opskrbe i osiguranje podrške ključnih dionika, uključujući upravu i top menadžment. Matrica pomaže utvrditi kako svi međusobno povezani dijelovi lanca opskrbe komuniciraju jedni s drugima. Matrica lanca opskrbe je putovanje koje počinje formiranjem tima iz različitih područja lanca opskrbe i operacija koji mapira Matricu i dizajnira strategiju lanca opskrbe.

LOGIKO pomaže SCM voditeljima i liderima u usklađivanju lanaca opskrbe s poslovnim i korisničkim potrebama, osigurava da sposobnosti, kompetencije, organizacijski dizajn, optimizacija troškova i inovacije pružaju održivu konkurentsku prednost dugoročno, bez obzira na promjene u očekivanjima ili poremećajima.

LOGIKO TIM