Kako Bitcoin pomaže u upravljanju lancem opskrbe

Slovenska tvrtka OriginTrail svojim istoimenim rješenjem omogućuje jednostavno praćenje porijekla mliječnih i mesnih proizvoda te se očekuje kako će napraviti pravu revoluciju u sigurnosti hrane.

Koristeći tehnologiju ulančavanje blokova podataka (blockchain) OriginTrail omogućuje praćenje sljedivosti u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane te time osigurava vjerodostojnost prikupljenih informacija. 

Rješenje OriginTrail pobijedilo je na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart Food Safety Collaboration Center u Kini. Njegova je prednost što će svakom kupcu omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart Food Safety Collaboration Center je na natječaju tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatima.

Anže Voje je u OriginTrail zadužen za PR i marketing pa smo s njim razgovarali o svjetskom uspjehu tog slovenskog startupa.

Logiko: Jedan od suosnivača i direktor OriginTraila Tomaž Levak će na konferenciji Supply Chain 4.0 koja se ove godine održava pod nazivom Supply Chain Management 4.0 održati predavanje Blockchain tehnologija u službi lanca opskrbe govoriti o primjeni nove tehnologije u lancu opskrbe.

OriginTrail: Da, Tomaž Levak, direktor i suosnivać OriginTraila, predstavit će OriginTrail protokol i njegov potencijal primjene za lance opskrbe i na konferenciji u Zagrebu na konferenciji Supply Chain Management 4.0, koja se održava 18. travnja u zagrebačkom kongresnom centru Antunović, s predavanjem “Kako Bitcoin tehnologija pomaže u upravljanju lancem opskrbe””

Logiko: Koje su ključne primjene aplikacije OriginTrail?

OriginTrail: Najprije jedno pojašnjenje. Naime, OriginTrail je zasebna tvrtka koja se temelji na tehnologiji iskustva i sljedivosti. OriginTrail nije aplikacija, već u stvari razvija protokol o nabavnim lancima temeljen na blockchainu, a s ciljem da postane standardno rješenje za podatke u složenim organizacijskim procesima.

Logiko: U čemu je prednost OriginTraila u odnosu na konkurentna rješenja?

OriginTrail: OriginTrail je jedino skalabilno rješenje za upravljanje podacima u kompleksnim opskrbnim lancima putem decentralizirane grafičke baze grafikona. Usredotočen je na nadilaženje problema skalabilnosti blockchaina. Budući da je protokol “blockchain agnostic” i može raditi s bilo kojim blockchainom, to može biti komplementarno rješenje, a ne konkurencija, nekim drugim rješenjima opskrbnog lanca do blockchaina, a usredotočuje se na podatkovne i mrežne slojeve.

Logiko: Kakvu praktičnu korist od primjene OriginTraila imaju sudionici u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Sada postoji informativna neusklađenost u opskrbnim lancima tako da sudionici u njima ne vjeruju podacima koje dobijaju od drugih sudionika. To za posljedicu ima neučinkovitost opskrbnih lanaca. OriginTrail protokol je rješenje za podatkovne operacije koji omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija za različite poslovne svrhe: za sljedivost, upravljanje lancem opskrbe, certifikate, sustave upozorenja ….

 

Logiko: WalMartov projekt odnosi se na kinesku online trgovinu hrane Yimishija, postoje li planovi primjene vašeg OriginTraila i na fizičke trgovačke lance?

OriginTrail: OriginTrail je rješenje koje omogućava razvoj različitih aplikacija na osnovu prikupljenih podataka. Primjena će, naravno, zavisiti od potreba korisnika. U Fazi smo stvaranja “Trace Alliance” – grupe organizacija, stručnjaka i razvojnih programera posvećenih suradnji na razvoju protokola i primjeni daljnjih slučajeva upotrebe.

 

Logiko: Kakva je po vama budućnost kroptovaluta?

OriginTrail: Čvrsto vjerujemo da decentralizacija i token-driven poslovni model će imati važnu ulogu u budućnosti. Međutim, teško je predvidjeti budućnost samih kriptovaluta.

Logiko: Kakvo je inovativno rješenje Prospeha u rješavanju nedostatka blockchaina s većom količinom podataka u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Lanci opskrbe često se navode kao jedan od najboljih područja primjene blockchain tehnologije, ali sama tehnologija blockchain nije dizajniran za obradu velikog količina podataka koji se prikupljaju kroz opskrbne lance. Zbog toga je potreban protokol OriginTrail koji je off-chain decentralizirana mreža temeljena na tehnologiji blockchaina ali u stvari radi kao zasebna mreža. OriginTrail omogućuje izradu potrebnih i korisnih analiza opskrbnih lanaca. 

 
 
 

Komentiraj