UPRAVLJANJE ZALIHAMA

Kako od šume ipak vidjeti drvo?!

Prošlo je već dva mjeseca otkako je napravljena “prva prava” inventura zahvaljujući treningu Inventura i ažurnost zaliha i otkako provodimo redovne cikličke inventure. Rezultati su nas sve neugodno iznenadili, ali s druge strane sada bar imamo točne i ažurne podatke.

Upravo je završio sastanak na kojem su opet “na tapeti” bile zalihe. “OK, sve je to u redu kako ste doveli ove zalihe u red – rekao je direktor, sa suzdržanim tonom pohvale – Sada bar možemo vjerovati onom što piše u ovom našem skupom ERP sustavu (i značajno pogleda voditelja informatike). Međutim, neprihvatljivo je koliko zaliha ima, ako je vjerovati onome što piše u zadnjoj kvartalnoj bilanci, a rekli ste da sada možemo vjerovati ovim brojkama. Za sljedeći tjedni brifing želim imati prezentaciju plana kako ćemo svesti ove zalihe na optimum.” To se odnosilo na mene.

Prije mjesec dana su me prozivali iz prodaje da zbog toga što nismo imali dovoljno robe na skladištu, oni nisu dostigli plan prodaje (kao, mi iz nabave im vadimo bonuse iz džepa), a sada je problem to što imamo previše zaliha.

Dobro mi je rakao moj prethodnik da je nabava i logistika uvijek dežurni krivac.

Dolazim i sjedam za svoj radni stol, a na stolu mi je opet hrpa pošte za koje tajnica nije znala kome da proslijedi pa je onda po običaju završilo na mom stolu. Dok prelistavam po pošti pogled mi je zaokupio fax na kojem stoji:

UPRAVLJANJE ZALIHAMA ili Kako od šume ipak vidjeti drvo?! održava se 24.11.2011

Mislim da je to ono što bi mi baš trebalo…

Komentiraj