Kvantna fizika u proizvodnom pogonu

Da li znate koja je sličnost kvantne fizike i poslovanja? U svojoj konzalting praksi često sam uspoređivao poslovanje sa raznim fizikalnim fenomenima pa je evo došao na red i na kvantnu fiziku. Jedan od nevjerojatnih fenomena na razini kvantne mehanike je da se čestice koje su manje od atoma ponašaju na jedan način kada ih se ne promatra, a sasvim drugačije se ponašaju kada ih netko istražuje. Ovaj fenomen nije mogao prožvakati niti Albert Einstein koji nikada nije prihvatio zakonitosti kvantne fizike.

Nešto slično se događa i u poslovanju poduzeća. Često sam imao priliku da odgovaram klijentima na pitanja u vezi sa mjerenjem učinka te utjecajem tog mjerenja na rezultate. Nedavno sam razgovarao sa direktorom proizvodne kompanije koja proizvodi razne metalne proizvode za izvoz i imaju problema sa kapacitetima da zadovolje rastuću potražnju. Da bi održavali koliko toliko produktivnost na zadovoljavajućem nivou zaposlili su jednu djelatnicu da vodi evidenciju o tome na kojim je radnim nalozima svaki radnik radio. Nakon što je djelatnica otišla u mirovinu i evidencija se više nije vodila na pojedinačnom nivou produktivnost je već u prvom mjesecu vođenja novog načina evidencije – pala za dvadeset posto. Dvadeset posto! Samo zbog toga što je evidencija olabavila?!

Da li ste svjesni koliko je to poduzeće izgubilo? Jednostavna matematika kaže da ako je vaš bruto trošak po radniku 500 eura mjesečno i ako imate pedeset radnika vaš gubitak je 60.000 eura godišnje. Ako je bruto plaća 1000 eura onda je gubitak 120.000 eura. To su ogromni gubici! I to samo zbog evidencije i mjerenja i – kvantne fizike.

Komentiraj