Najbolje vrijeme za ulaganje u logistiku

Tanka je granica između dobre investicije u skladište i bacanja novaca

Tvrtke koje se uspiju prilagoditi novim okolnostima u vrijeme krize povećat će efikasnost u skladištu. Logistički proces mora teći glatko i bez zastoja, rekao je Antonio Zrilić, konzultant za logistiku i nabavu iz tvrtke Logiko. Govoreći o logistici u vrijeme krize, napomenuo je da su se pred kompanijama pojavili novi zahtjevi i izazovi kojima se treba prilagoditi.

Tvrtke koje se uspiju prilagoditi novim okolnostima u vrijeme krize povećat će efikasnost u skladištu, a one koje ne uspiju trpit će zbog uskog grla. Logistika je trošak, ali ona mora biti podrška prodaji kako bi ona bila što veća, ustvrdio je Zrilić. Glavni ciljevi skladišta su efikasno korištenje prostora i manipulacija robom, njegova ekonomičnost, fleksibilnost te dobro gospodarenje, govori Zrilić. Pritom upozorava na pogreške koje se mogu dogoditi u skladištu. One nastaju zbog neznanja ili nepažnje. Organizacija skladišta podrazumijeva optimalan raspored zaposlenih, a ne samo povećavanje njihovog broja.

Dobroj organizaciji pomoći će i softver u oblaku, zaključuje Zrilić. Bojan Žganec, specijalist za intralogistiku, na seminaru je govorio o odabiru optimalnog rješenja za skladište koje podrazumijeva automatizaciju. Pred modernom logistikom su mnogi izazovi, a glavni su joj ciljevi povećanje efikasnosti uz smanjenje troškova. Kao moguće rješenje Žganec navodi nadogradnju postojećih ili gradnju novih logističkih sustava, djelomično ili u cijelosti automatiziranih. Prvi korak u fazi projektiranja logističkog sustava je izrada tehnološkog rješenja, a tek nakon toga slijedi arhitektonska razrada, tvrdi Žganec.

Pritom naglašava da u Hrvatskoj još uvijek prevladavaju klasična poduzeća i da je u tom smislu teško pričati o automatizaciji, koju su u nas primjerice uvele Podravka, Narodne novine i Kras. Slične ocjene iznosi i Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet koja se bavi identifikacijskim tehnologijama i komunikacijom. Osvrnuvši se na rad modernog skladišta, Bituh kaže da modernizaciju i automatizaciju u skladištu ne treba smatrati troškom nego investicijom koja se vrlo brzo vraća. Automatizacija skladišta u Hrvatskoj je još u ranoj fazi no sve se više primjenjuju jeftina cloud rješenja, tvrdi Bituh.

18.5.2012 | Autor/Izvor: Ksenija Kale/Poslovni dnevnik/

Tanka je granica između dobre investicije u skladište i bacanja novaca

Modernizaciju i automatizaciju u skladištu ne treba smatrati troškom nego investicijom koja se vrlo brzo vraća

Komentiraj