Sales and Operations Planning (S&OP)

U svijetu poslovanja, svaka tvrtka želi biti u mogućnosti predvidjeti potražnju, optimalno iskoristiti resurse i ostvariti maksimalnu profitabilnost. No, kako postići tu ravnotežu? Upoznajte se s Sales and Operations Planning (S&OP), konceptom koji je revolucionirao način na koji tvrtke upravljaju svojim poslovanjem i postižu:

 • Poboljšanje predviđanja i upravljanja potražnjom
 • Povećanje učinkovitosti i fleksibilnosti u proizvodnji i distribuciji
 • Smanjenje zaliha i troškova
 • Povećanje zadovoljstva i lojalnosti kupaca
 • Povećanje prihoda i marže
 • Povećanje konkurentnosti i tržišnog udjela

U srcu svakog uspješnog S&OP-a leži sposobnost usklađivanja prodaje s operacijama. To znači da se planiranje prodaje usklađuje s operativnim planovima kako bi se postigla optimalna ravnoteža između zadovoljavanja potreba kupaca, smanjenja troškova, povećanja prihoda i poboljšanja profitabilnosti.

Zamislite tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom elektroničkih uređaja. Bez S&OP-a, ta tvrtka bi se možda suočila s problemom prevelike ili premale zalihe. Previše zaliha značilo bi gubitak prodaje, nezadovoljstvo kupaca i rasipanje resursa. S druge strane, premalo zaliha moglo bi rezultirati kašnjenjima u isporuci i nedostatkom proizvoda na tržištu.

Uvođenjem S&OP-a, tvrtka može predvidjeti potražnju, planirati proizvodnju i upravljati zalihama na način koji optimalno iskorištava resurse i minimizira rizike. To znači da će uvijek imati dovoljno proizvoda na zalihi kako bi zadovoljila potražnju kupaca, ali neće imati viškove koji bi opterećivali financije.

No, S&OP nije samo alat za upravljanje zalihama. On također pomaže tvrtkama uskladiti prodaju s operacijama, osiguravajući da sve funkcije unutar tvrtke rade prema zajedničkim ciljevima i prema istim informacijama. To smanjuje konflikte, povećava učinkovitost i osigurava da tvrtka donosi informirane odluke.

Ukratko, S&OP je ključan alat za svaku tvrtku koja želi optimizirati svoje poslovanje. To je proces koji omogućuje tvrtkama da predvide potražnju, planiraju proizvodnju i usklade prodaju s operacijama na način koji maksimizira profitabilnost i osigurava dugoročni uspjeh.

Dakle, ako želite biti korak ispred konkurencije, razmislite o implementaciji S&OP-a u svoje poslovanje. Vaši kupci će biti zadovoljniji, vaši troškovi će biti niži, a vaša profitabilnost će biti veća. Što čekate?

“FEAL Grupa je ponovo angažirala tvrtku LOGIKO, ovaj puta na projektu unaprjeđenja sustava planiranja kroz cijeli supply chain Grupe. Konzultatnti Antonio Zrilić i Zoran Đurđević su osmislili novi koncept i pomogli u uvođenju sasvim novog procesa planiranja prodaje i proizvodnje (Sales & Operations Planning). U samo šest mjeseci koliko je projekt trajao postignuti su značajni rezultati:

 • Uspostavljena je jedinstvena platforma, ujednačavanje i točnost podataka ucijeloj Grupi,
 • Pojednostavljen je proces komunikacije sa poslovnicama,
 • Reorganizirano planiranje proizvodnje,
 • Optimiziran broj radnih naloga i smanjen operativni dio posla,
 • Već u ranoj fazi projekta je ostvareno povećanje skladišnih i proizvodnih kapaciteta za cca 20%.

Iako je Feal uspješna kompanija ovaj projekt nam je pomogao da podignemo internu organizaciju i procese planiranja na sasvim novu razinu.

Sa Logiko konzultantima krećemo u nove projekte i svakako možemo preporučiti Antonia i Zorana za duboko razumijevanje kompleksnih problema kao i interesa klijenta.”

Ante Musa
Generalni direktor
FEAL GRUPA

Komentiraj