• Shandong platio koncesiju za autocestu Banja Luka-Prijedor

  Shandong platio koncesiju za autocestu Banja Luka-Prijedor

  Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesijska naknada kineske kompanije Shandong za izgradnju autoceste Banja Luka-Prijedor plaćena u iznosu od 4,47 milijuna eura. Read More
 • Od iduće godine plaćat će se dodatak na cestarinu

  Od iduće godine plaćat će se dodatak na cestarinu

  Za korištenje autoceste na pravcima Ljubljana-Kopar i Ljubljana-Šentrupert od 1. siječnja 2019. godine  kamioni i autobusi plaćat će dodatak na cestarinu, a prihod će država namijeniti financiranju drugog kolosijeka pruge Divača-Kopar. Read More
 • U hrvatskim zračnim lukama 10,5% više putnika nego lani

  U hrvatskim zračnim lukama 10,5% više putnika nego lani

  Hrvatske zračne luke u 10 mjeseci prihvatile su 9,9 milijuna putnika ili 10,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo je u listopadu bilo 905 tisuća putnika ili 11,7 posto više nego lanjskog listopada, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Read More
 • Pelješki most gradit će 650 radnika, većinom Kineza

  Pelješki most gradit će 650 radnika, većinom Kineza

  China Road and Bridge Coporation (CRBC) koja je potkraj srpnja uvedena u posao gradnje Pelješkog mosta, završila je dodatne istražne radove na lokacijama temeljenja mosta.  A ti istražni radovi pokazali su, doznaje Večernji list u Hrvatskim cestama, da su duljine pilota unutar očekivanih vrijednosti te nema potrebe za izmjenom rasporeda pilota ili načina temeljenja. Read More
 • FedEx pod pritiskom zbog pada poslovanja u Europi

  FedEx pod pritiskom zbog pada poslovanja u Europi

  Međunarodni trgovinski sukobi ostavljaju svoj znak na američkoj logističkoj grupi FedEx. Prilikom prezentacije podataka za drugi fiskalni kvartal ove godine, zbog slabog međunarodnog poslovanja, smanjene su godišnje prognoze. Očekuje se da će prilagođena zarada po dionici iznositi od 15,50 do 16,60 američkih dolara. Do sada je grupa imala cilj od 17,20 do 17,80 dolara. Read More
 • Prva e-autocesta spremna

  Prva e-autocesta spremna

  Prema pisanju eurotransport.de, prva e-autocesta u Njemačkoj je spremna. Grupa Siemens završila je pripreme za izgradnju neophodne infrastrukture na autocesti A5 na dionicama Langen – Merfelden i Darmstadt – Weiterstadt što će omogućiti saveznoj državi Hesen odgovarajuća testiranja do početka službenog puštanja u rad e-autoceste koji je planiran za sljedeću 2019. godinu. Read More
 • cargo-partner zaslužan za simfonijsko zadovoljstvo u Japanu

  cargo-partner zaslužan za simfonijsko zadovoljstvo u Japanu

  Poznati austrijski koncertni organizator obratio se cargo-partneru sa zahtjevom za vođenje opsežne isporuke orkestra iz Austrije u Japan. Budući da su već ranije uspješno surađivali na nizu sličnih logističkih projekata, cargo-partner je odabran kao prvi izbor. Pošiljka je obuhvaćala sve instrumente orkestra, kao i odgovarajuću posebnu opremu, koja je težila ukupno 7.679 kg, a volumen pošiljke bio je 46 kubika. Read More
 • Nagrađivani softver za glasovno upravljanje skladištem

  Nagrađivani softver za glasovno upravljanje skladištem

  Najveći trošak u logistici odlazi na komisioniranje. U Špica sustavima su razvili VoiceXtreme (VoX), softver koji značajno smanjuje postojeće troškove, povećava brzinu, produktivnost i sigurnost djelatnika. VoiceXtreme podržava više of 35 jezika. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Na konferenciji SCM 4.0. bit će predstavljen OriginTrail

Slovenska  tvrtka OriginTrail svojim istoimenim rješenjem omogućuje jednostavno praćenje porijekla mliječnih i mesnih proizvoda te se očekuje kako će napraviti pravu revoluciju u sigurnosti hrane.

Koristeći tehnologiju ulančavanje blokova podataka (blockchain) OriginTrail omogućuje praćenje sljedivosti u opskrbnim lancima od izvora do mjesta prodaje hrane te time osigurava vjerodostojnost prikupljenih informacija. 

Rješenje OriginTrail pobijedilo je na natječaju američkog trgovačkog lanca Walmart Food Safety Collaboration Center u Kini. Njegova je prednost što će svakom kupcu omogućiti uvid u porijeklo svakog proizvoda na kineskom online tržištu hrane Yimishiji. Walmart Food Safety Collaboration Center je na natječaju tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane i mogu se proširiti na širi sustav prehrane, kao i već razvijenu inovaciju s opipljivim rezultatima. 

Anže Voje je u OriginTrail zadužen za PR i marketing pa smo s njim razgovarali o svjetskom uspjehu tog slovenskog startupa. 

Logiko: Jedan od suosnivača i direktor OriginTraila Tomaž Levak će na konferenciji Supply Chain 4.0 koja se ove godine održava pod nazivom Supply Chain Management 4.0 održati predavanje Blockchain tehnologija u službi lanca opskrbe govoriti o primjeni nove tehnologije u lancu opskrbe. 

OriginTrail: Da, Tomaž Levak, direktor i suosnivać OriginTraila, predstavit će OriginTrail protokol i njegov potencijal primjene za lance opskrbe i na konferenciji u Zagrebu na konferenciji Supply Chain Management 4.0, koja se održava 18. travnja u zagrebačkom kongresnom centru Antunović, s predavanjem "Kako Bitcoin tehnologija pomaže u upravljanju lancem opskrbe"" 

Logiko: Koje su ključne primjene aplikacije OriginTrail?

OriginTrail: Najprije jedno pojašnjenje. Naime, OriginTrail je zasebna tvrtka koja se temelji na tehnologiji iskustva i sljedivosti. OriginTrail nije aplikacija, već u stvari razvija protokol o nabavnim lancima temeljen na blockchainu, a s ciljem da postane standardno rješenje za podatke u složenim organizacijskim procesima.

Logiko: U čemu je prednost OriginTraila u odnosu na konkurentna rješenja?

OriginTrail: OriginTrail je jedino skalabilno rješenje za upravljanje podacima u kompleksnim opskrbnim lancima putem decentralizirane grafičke baze grafikona. Usredotočen je na nadilaženje problema skalabilnosti blockchaina. Budući da je protokol "blockchain agnostic" i može raditi s bilo kojim blockchainom, to može biti komplementarno rješenje, a ne konkurencija, nekim drugim rješenjima opskrbnog lanca do blockchaina, a usredotočuje se na podatkovne i mrežne slojeve.

Logiko: Kakvu praktičnu korist od primjene OriginTraila imaju sudionici u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Sada postoji informativna neusklađenost u opskrbnim lancima tako da sudionici u njima ne vjeruju podacima koje dobijaju od drugih sudionika. To za posljedicu ima neučinkovitost opskrbnih lanaca. OriginTrail protokol je rješenje za podatkovne operacije koji omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija za različite poslovne svrhe: za sljedivost, upravljanje lancem opskrbe, certifikate, sustave upozorenja ...

Logiko: Kakvu ste konkurenciju imali da vaš Origin Trail izabere WalMart za svoj projekt u Kini?

OriginTrail: Više od 100 tvrtki podnijelo je ponudu za inovacijski ekosustav Walmart Food Safety Collaboration Center za kineski online lanac hrane Yimishiji, a izabran je naš projekt. OriginTrail će omogućiti sljedivost za organsku hranu, koja se prodaje na Yimishiji. Bili smo jedini ponuđač s ugrađenim blockchain rješenjema među 12 odabranih sudionika i jedini ponuđač koji nije iz Kine među 3 odabrane ponuđača koja je dobila nagradu za inovaciju. Primjer možete pogledati na web adresi http://yimi-pilot.origintrail.io/

Logiko: WalMartov projekt odnosi se na kinesku online trgovinu hrane Yimishija, postoje li planovi primjene vašeg OriginTraila i na fizičke trgovačke lance?

OriginTrail: OriginTrail je rješenje koje omogućava razvoj različitih aplikacija na osnovu prikupljenih podataka. Primjena će, naravno, zavisiti od potreba korisnika. U Fazi smo stvaranja "Trace Alliance" - grupe organizacija, stručnjaka i razvojnih programera posvećenih suradnji na razvoju protokola i primjeni daljnjih slučajeva upotrebe.

Logiko: Koliko razvoj svojih projekata uspijevate financirati vlastitom kriptovalutom Trace?

OriginTrail: Uz uspješno izdavanje Trace tokena, prikupljeni fondovi u Ethereumu osigurat će nam 3 godine razvoja protokola, kako smo i planirali, kao i razvoj Trace Alliance i privlačenje zainteresiranih za korištenje našeg rješenja.

Logiko: Kakva je po vama budućnost kroptovaluta?

OriginTrail: Čvrsto vjerujemo da decentralizacija i token-driven poslovni model će imati važnu ulogu u budućnosti. Međutim, teško je predvidjeti budućnost samih kriptovaluta.

Logiko: Kakvo je inovativno rješenje Prospeha u rješavanju nedostatka blockchaina s većom količinom podataka u opskrbnom lancu?

OriginTrail: Lanci opskrbe često se navode kao jedan od najboljih područja primjene blockchain tehnologije, ali sama tehnologija blockchain nije dizajniran za obradu velikog količina podataka koji se prikupljaju kroz opskrbne lance. Zbog toga je potreban protokol OriginTrail koji je off-chain decentralizirana mreža temeljena na tehnologiji blockchaina ali u stvari radi kao zasebna mreža. OriginTrail omogućuje izradu potrebnih i korisnih analiza opskrbnih lanaca. 

 
 
 

PORTAL - SCM ZNANJE (LOGISTIKA, NABAVA I PROIZVODNJA):

Prijava korisnika

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: