Banke požuruju prodaju Intereurope

Bude li sve prema planovima, slovenska kompanija Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj, prodat će se ove godine, javljaju Finance, Veliki vlasnici, banke, već su odabrale savjetnika za prodaju logističke kompanije iz Kopra, a riječ je o konzultantskoj tvrtki PwC.

Vrijeme za prodaju sada je povoljno zbog jačanja gospodarstva, navodi ljubljanski list. Intereuropu se već neuspješno pokušavalo prodati nakon što su je spasile banke poslije pustoši koju je ostavila bivša uprava, i time postale vlasnici kompanije. 

Banke su dobile ponude sredinom 2015. godine (konzorcij banaka s 72% vlasništva započeo je prodajni proces u siječnju 2014.), ali nisu bile zadovoljne cijenom. Uz cijenu dionica od oko 2 eura, kupac će za sve dionice sada platiti nešto manje od 34 milijuna eura, dok je jedini kupac češko-malteški Tuffieh Fund u prvom pokušaju prodaje, koji je zaustavljen u veljači 2016. godine, ponudio oko 30 milijuna eura.

Kompanija sada uspješno smanjuje dugove. Neto financijski dug krajem rujna prošle godine iznosio je 69,1 milijun eura i bio je za 4,6 milijuna eura ili 6% manji u odnosu na 31. prosinac 2016. godine.  Odnos neto dug/EBITDA pao je s 5,9 na 5,3, a ako kompanija desegne ciljeve za 2018. zaduženost će pasti ispod 5 što je granica kada se može reći da je tvrtka prezadužena, objašnjavaju Finance.

Prema pisanju lista, još u listopadu prošle godine, najvjerojatniji kupac je Pošta Slovenije. Veza je na prvi pogled logična, objašnjavaju Finance, jer njemačka pošta ima logističara DHL, britanska ima GLS, a francuska DPD. Svim poštama u Europi padaju prihodi od klasičnih pismovnih pošiljki, ali se povećavaju u isporuci paketa - uglavnom zbog brzog rasta internetske trgovine. Intereuropa se u Sloveniji prije svega bavi skladišnim poslovanjem. 

Poslovni dnevnik


Logiko Klijenti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Master Class Options

 • Master Class Training PLUS+

  Master Class Training PLUS+

  Master Class Training + Snimka sa prezentacijom i vježbama
  4590 Kn + PDV Know How + Konkretna pitanja treneru/konzultantu Networking + Interakcija i diskusija sa kolegama Primjeri + Sudjelovanje u vježbama i Case Studyima Snimka kompletnog seminara
 • Master Class Training

  Master Class Training

  Puno sudjelovanje na dvodnevnom LOGIKO Master Class trainingu
  3290 kn + PDV Know How + Konkretna pitanja treneru/konzultantu Networking + Interakcija i diskusija sa kolegama Primjeri + Sudjelovanje u vježbama i Case Studyima ---
 • Snimka Master Class Training

  Snimka Master Class Training

  Kompletna snimka Master Class Traininga sa prezentacijom
  1900 kn + PDV Know How + Slušanje odgovora na pitanja polaznika --- Primjeri + Mehanika i praćenje vježbi i Case Studyia Snimka kompletnog seminara
 • 1

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 777 98 67
+385 1 777 98 67
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: