Minimalne količine = visoke zalihe

Nekada nam dobavljač određuje koja je količina minimalna za narudžbu određenog artikla. Minimalna količina može biti definirana transportnim pakiranjem ili veličinom serije koju dobavljač proizvodi. Obično ova odredba ili ograničenje nije problem kod artikala koji se dobro prodaju, međutim kada želimo naručiti neki manje atraktivan artikl, možemo se suočiti sa količinom narudžbe koja nam u stvari ne treba ili pokriva možda i cjelogodišnju potrebu za tim proizvodom ili sirovinom.

Kao i uvijek taktiku za rješavanje ovog ograničenja određuje stvarni uzrok koji stoji iza njega. Naveli smo nekoliko glavnih razloga za ovo ograničenje dobavljača: transportna politika, transportni troškovi i veličina serije u proizvodnji.

Transportna politika kao uzrok očituje se na način da je dobavljač donio pravilo da se određeni artikli ne isporučuju u jedinicama manjim od kartona, palete isl. Ta politika je donijeta iz određenih pragmatičnih razloga koji su obično vezani uz troškove manipulacije, pakiranja i transporta. Nekada se odluka o takvoj politici vuče iz dana kada se koristila drugačija oprema, ili kada je struktura zaposlenih bila drugačija. Provjerite sa nekim tko donosi odluke u kompaniji dobavljača zašto je donijeta ta odluka i možda će se i oni iznenaditi kada dođu do razloga koji više uopće nije aktualan.

Ako se radi o transportnim troškovima onda je rješenje nešto jednostavnije. Dobavljač je vjerojatno izračunao da mu se manipulacija i transport čini veliki udio u cijeni proizvoda pa je odlučio da ga ne prodaje na manje količine. Ako je to slučaj onda vi trebate napraviti kalkulaciju da li se vama isplati platiti dodatnu premiju na isporuku količine manje od npr.palete ili kartona. Ovdje apeliram na vas da napravite kvalitetnu kalkulaciju (Total Cost of Ownership) koliko vas stvarno košta držanje cijele palete za godinu dana (financiranje, manipulacija, brojanje, zastarijevanje, otpis, lom…) nasuprot plaćanja nešto više cijene u startu.

  • Sukcesivna isporuka – jedno od rješenja može biti kupovina veće količine, ali sukcesivna isporuka
  • Vlastiti transport – možda bi se vama isplatilo da pokupite robu koja je manja od definirane jer imate vozilo na raspolaganju u blizini.
  • Paketna dostava – ako ste napravili dobru kalkulaciju koja pokazuje visoku maržu i da vam se isplati korištenje paketne dostave za određenu robu učinite to.

Treći razlog koji smo naveli može biti uzrokovan proizvodnim ograničenjima to znači da dobavljač proizvodi određenu količinu serije koja mu se jedino isplati i radi to samo za vas u određeno doba godine. Isto tako u farmaceutskoj ili kemijskoj industriji postoje supstance koje ne mogu dugo biti stabilne ukoliko se ne ugrade u neki (vaš) proizvod pa moraju biti odmah isporučene kupcu. Ukoliko je taj slučaj ja preporučam dvije stvari

  • Ako se radi o sirovinama predlažem kupovinu cijele serije i stavljanje na trošak (radni nalog) one količine koju trebate i kanite proizvoditi. Ovo u slučaju da kalkulacija pokaže da količina koju kanite proizvesti ima kupca i može podnijeti ukupni trošak tog materijala.
  • Ukoliko se radi o trgovačkoj robi dobro bih razmislio da li mi se isplati ga držati u asortimanu...

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 777 98 67
+385 1 777 98 67
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: