SAD vrši pritisak na njemačku autoindustriju

Njemački su proizvođači automobila rekli nakon sastanka da su kazali Trumpu kako namjeravaju ojačati ulaganja u SAD-u, ali i upozorili da to neće moći učiniti ako administracija uvede nove carine.

Ravnatelji Volkswagen AG-a i Daimler AG-a su rekli kako misle da su nakon ovog sastanka umanjeni izgledi da nove carine budu uvedene.

VW glavni ravnatelj Herbert Diess je rekao da njegova tvrtka "razmatra izgradnju druge tvornice automobila" te da je u pregovorima s Ford Motor Co o široj suradnji. Kazao je kako to može uključivati da VW koristi nekorištene Fordove kapacitete za proizvodnju automobila. "Predsjednik ima pravo", rekao je Diess kazavši kako su dužnosnici "pokušali uvjeriti nas da više investiramo u Ameriku i mi smo spremni to učiniti".

Predsjednik Daimlera Dieter Zetsche rekao je novinarima da su dodatna ulaganja u SAD vezana uz to da uvjeti ostanu isti. Zetsche je rekao kako je "moguća opasnost" od novih carina smanjena nakon sastanka.

BMW AG je rekao u priopćenju da namjerava uložiti još 600 milijuna dolara u svoju tvornicu Spartanburg u Južnoj Carolini do 2021. za buduće generacije modela BMW X i da će do 2021. otvoriti još 1000 radnih mjesta. Diess je rekao kako misli da su kompanije "napravile veliki korak naprijed prema izbjegavanju carina".

Ministar trgovine Wilbur Ross, američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow su bili među onima koji su se susreli s čelnicima njemačkih kompanija.

Trump prijeti uvođenjem visokih carina na vozila sklopljena u EU kao dio svoje trgovinske politike "Amerika na prvom mjestu".

Trgovinski savjetnik Bijele kuće peter Navarro rekao je u utorak Fox Newsu kako njemački proizvođači automobila "ne bi sjeli za stol da razgovaraju s nama da predsjednik nema carine na automobile na stolu".

Ministarstvo trgovine je u nacrtu preporuka Bijeloj kući govorilo o svom istraživanju treba li uvesti carine do 25% na uvezene automobile i dijelove temeljeno na nacionalnoj sigurnosti.

Američki vladin dužnosnik upoznat sa slučajem rekao je Reutersu u ponedjeljak da se konačno izvješće o istraživanju ne očekuje još najmanje nekoliko tjedana. SEEbiz / H 


Logiko Klijenti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Master Class Options

 • Master Class Training PLUS+

  Master Class Training PLUS+

  Master Class Training + Snimka sa prezentacijom i vježbama
  4590 Kn + PDV Know How + Konkretna pitanja treneru/konzultantu Networking + Interakcija i diskusija sa kolegama Primjeri + Sudjelovanje u vježbama i Case Studyima Snimka kompletnog seminara
 • Master Class Training

  Master Class Training

  Puno sudjelovanje na dvodnevnom LOGIKO Master Class trainingu
  3290 kn + PDV Know How + Konkretna pitanja treneru/konzultantu Networking + Interakcija i diskusija sa kolegama Primjeri + Sudjelovanje u vježbama i Case Studyima ---
 • Snimka Master Class Training

  Snimka Master Class Training

  Kompletna snimka Master Class Traininga sa prezentacijom
  1900 kn + PDV Know How + Slušanje odgovora na pitanja polaznika --- Primjeri + Mehanika i praćenje vježbi i Case Studyia Snimka kompletnog seminara
 • 1

Log in / Register

Abaut Us

Logiko d.o.o. add value to your customers and their customers through business consulting, customized workshops, coaching, webinars and conferences.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 777 98 67
+385 1 777 98 67
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: