Zašto efikasnost?

Ako je stvarno potrebno rezati neke aktivnosti i ako će to donijeti uštede u procesu, onda te uštede treba podijeliti sa svojim klijentima i kupcima. Povećanje efikasnosti treba iskoristiti za povećanje konkurentnosti,  a ne da se naši procesi ogole do kosti i onda postanu anoreksične i ne atraktivne. Efikasnost se obično poistovjećuje sa Lean Managementom i izbacivanjem viškova iz procesa. Međutim, prije nego izbacujemo neku aktivnost trebali bi se zapitati da li ta aktivnost ima neku drugu svrhu osim one koja je očita?

Pisali smo već o efikasnosti. Efikasnost je svim menadžerima omiljena riječ. Međutim, da li smo se zapitali - zašto efikasnost? Da li moramo biti efikasniji i smanjiti troškove zato da povećamo dobit? Ili moramo smanjiti broj zaposlenih jer se to može odraditi i sa manje ruku? Ili jednostavno želimo da naše brojke koje mjerimo izgledaju bolje? 

Da li imamo stvarni strateški plan, što učiniti nakon što postanemo efikasniji? I da li je postati efikasniji, što god to značilo, dobro za našu organizaciju? Efikasnost se obično poistovjećuje sa Lean Managementom i izbacivanjem viškova iz procesa. Međutim, prije nego izbacujemo neku aktivnost trebali bi se zapitati da li ta aktivnost ima neku drugu svrhu osim one koja je očita?

PONAVLJAM - Moja je teza ova: Ako je stvarno potrebno rezati neke aktivnosti i ako će to donijeti uštede u procesu, onda te uštede treba posijeliti sa svojim klijentima i kupcima. Povećanje efikasnosti treba iskoristiti za povećanje konkurentnosti,  a ne da se naši procesi ogole do kosti i onda postanu anoreksične i ne atraktivne.

 

PREPORUKA - Na ovogodišnjoj konferenciji ćemo govoriti i o tome kako Lean management koristiti u logistici i lancu opskrbe

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Kontakt

Za sve informacije dostupni smo:
 info(@) logiko.hr
  +385 1 6602 557
+385 1 6602 557 
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
Prisutni smo na društvenim mrežama: