Outsourcing se seli iz Indije u Latinsku Ameriku

Kimberly-Clark je na umu imao vremensku zonu kada je uposlio Cognizant Technology Solutions iz Buenos Airesa

Softtek, pružatelj IT usluga iz Monterreya u Meksiku, prošle je godine dobio 30 novih klijenata, od kojih se za usluge outsourcinga većina služila tvrtkama iz Indije. No sada su došli u Softtek jer "traže nešto dugo", kaže Beni Lopez, predsjednik uprave odjela za suradnju s obližnjim državama. Kompanije koje su se za prekomorske usluge IT outsourcinga tradicionalno oslanjale na Indiju već godinama traže nešto izvan te države navodeći razloge poput visokih prihoda zaposlenika i nepouzdane komunikacije. No do užurbane potrage za napuštanjem Indije, posebice kod američkih kompanija, došlo je nedavno, nakon što je slabi dolar podigao troškove IT usluga izraženih u indijskim rupijima. U proteklih pet godina dolar je u odnosu na rupi pao za 16 posto. Očaranost Indijom također je nestala i zbog visokih cijena nekretnina i očekivanja rasta poreza. Kako je outsourcing u Indiju postajao sve skuplji, sjevernoameričke kompanije su se počele približavati obližnjim zemljama kako bi se zadržale u zapadnoj hemisferi gdje mogu poslovati u bližoj vremenskoj zoni. Proteklih je godina kompanija preko upošljavanja indijske tvrtke mogla uštedjeti između 40 i 50 posto, kaže Atul Vashistha, predsjednik konzultantske kuće neoIT, dodavši da će se, u slučaju da dolar nastavi svoj pad, razlika smanjiti na 10 do 20 posto. "Kada imate samo 20 posto uštede, klijenti počinju misliti na vremenske zone", zaključuje Vashistha.

I Kimberly-Clark je na umu imao vremensku zonu kada je uposlio Cognizant Technology Solutions iz Buenos Airesa za pružanje tehnološke podrške za njegove SAP softverske aplikacije. Kimberly-Clark je bio privučen stručnošću i činjenicom da kompanija posluje u Argentini, ali i geografskom bliskosti i sličnim vremenskim zonama koje olakšavaju međusobnu komunikaciju. Koliko će se dugo svjetskim kompanijama financijski isplatiti outsourcing u Indiji predmet je svakodnevnih debata. "Prednost Indije ubrzano se smanjuje - njena atraktivnost svakim danom opada", zaključili su analitičari Forrester Researcha u svojem izvještaju naglasivši već poznate izazove poput povećanja troškova zaposlenika, prihode i rastegnutu infrastrukturu. Tu su još i novi izazovi, uključujući pad dolara i očekivana porezna opterećenja, što bi moglo dovesti do povećanja troškova outsourcinga. Dok troškovi u Indiji rastu, zemlja je generalno ipak jeftinija od Latinske Amerike i većine drugih lokacija, posebno za kompanije koje ne zahtijevaju vrhunske softverske stručnjake. Prema konzultantskoj kući za praćenje outsourcinga Alsbridge, prosječna godišnja plaća zaposlenika u IT sektoru u SAD-u je 2007. iznosila oko 75.000 dolara. U Indiji iznosi oko 7779 dolara, dok je u Argentini nešto viša i iznosi 9478 dolara. U Brazilu godišnja plaća skače na 13.163 dolara, a u Meksiku se penje na 17.899 dolara. "Činjenica je da po kvaliteti, cijeni i niskom riziku nema nekih velikih alternativa u odnosu na Indiju", kaže Stephanie Moore, potpredsjednica Forrestera. I Lopez priznaje da se Latinska Amerika u tome ne može približiti Indiji. Meksiko, primjerice, ima oko 500.000 zaposlenika u IT sektoru, a svake ih godine zapošljava još 65.000. Indija ih je prošle godine imala više od 1,6 milijuna, dok ih godišnje zapošljava još 495.000. No broj radnika u brazilskom IT sektoru kreće se oko jednog milijuna i raste godišnjom stopom od 100.000. "Latinska Amerika je protekla dva desetljeća često bila van fokusa, no kompanije sada shvaćaju da predstavljaju održivu alternativu, te da je danas vidljivija nego što je to bila proteklih godina", zaključuje Alvi Abuaf, predsjednik CPM Braxisa za Sjevernu Ameriku.

O nama

Logiko d.o.o.  dodaje vrijednost svojim klijentima i njihovim kupcima kroz poslovno savjetovanje, prilagođene radionice, coaching te tematske webinare i konferencije.

Contact

For all information we are available at:
 info(@)logiko.hr
  +385 1 777 98 67
+385 1 777 98 67
 Barčev trg 14, 10000 Zagreb, Croatia
 
You can find us on social media too: